כף רגל סוכרתית היא אחד מהסיבוכים הקשים של מחלת הסוכרת ומהווה את הסיבה העיקרית לקטיעת גפיים שלא מפציעה. ארגון הבריאות הבינלאומי מגדיר כף רגל סוכרתית כזיהום, כיב או הרס רקמות עמוקות בגפיים התחתונות של חולה סוכרת.
כף רגל סוכרתית
הגורמים לכף רגל סוכרתית
-
רמות סוכר גבוהות בדם - רמות סוכר חריגות באופן ממושך, עלולות לעכב את מערכת החיסון מלפעול ולבצע את תפקידה - הגנה מפני מזהמים.
-
פגיעה עצבית - במהלך הזמן, הסכרת גורמת לפגיעה בהולכה העצבית. פגיעה זו עלולה לגרום לפגיעה בתחושה, כך שאם המטופל הסכרתי נחתך בכף רגלו הוא לא יחוש זאת ולא יטפל במצב ופצע זה עשוי להזדהם.
-
פגיעה בכלי דם - כמו בפגיעה העצבית, גם כאן, במהלך הזמן מתרחשת פגיעה וחסימה של כלי דם קטנים. דבר זה פוגע בזרימת הדם, דבר שיכול להוביל לתהליך ריפוי לקוי עד לא קיים של פצעים.
כיצד ניתן למנוע כיבים וזיהומים בכפות הרגליים אצל מטופל סכרתי?
-
שמירה על רמות סוכר תקינות בדם, ע“י תזונה מאוזנת ונטילת תרופות לסכרת.
-
שמירה על היגיינת כפות רגליים, הכוללת טיפולים קבועים אצל פדיקוריסט המומחה בכף רגל סוכרתית, גזיה נכונה של ציפורני הרגליים (כפי שמופיע בתמונה), שטיפה יומית של כפות הרגליים עם סבון ומים חמים ולאחר מכן - ייבוש בעזרת מגבת נקייה. כמו ען, מומלץ מאוד למרוח קרם לכפות הרגליים מדי יום.
-
בדוק את כפות הרגליים מדי יום - חפש אחר חתכים, יבלות, נפיחות או אודם בכפות הרגליים. חפש היטב גם בין אצבעות כף הרגל, בעקב ובצדדים. כמו כן, כל מטופל סכרתי זכאי לבדיקה של כפות הרגליים ע“י אחות בקופת החולים - השתמש בזכות זו, במיוחד במידה וראייתך אינה חדה.
-
לבש נעליים או נעלי בית בכל עת וכן השתמש בנעליים המתאימות למידתך ואינן לוחצות.
-
לפני לבישת הנעליים, הבט לתוכן לוודא שאין בהם אבן או כל דבר שעלול לגרום ללחץ ממוקד על כף הרגל.
-
השתמש בגרביים המותאמות לחולי סכרת או לבש את הגרביים שלך הפוך - כאשר התפר פונה לכיוון הנעל ולא לכיוון כף הרגל.
מתי עליך לפנות לרופא?
-
במידה ומצאת בכף רגלך פצע עם סימני דלקת - אודם, נפיחות או חום.
-
מוגלה המופיעה בפצע בכף הרגל.
-
חום, צמרמורות או כאבים.
-
בהינתן כל אחד מהממצאים הבאים, אנו ממליצים ליצור קשר בהקדם עם מרפאתנו, ד"ר אהרון ליברזון, ע"מ לקבל את הטיפול והיעוץ המתאימים ולמנוע התדרדרות במצב כף הרגל.